Gode råd for beskjæring og foryngelse i hagen

Bruk skarpe redskaper: saks, sag eller kniv.
Lag reine snitt
Fjern syke greiner

Roser:
Plant rosene lyst og lunt i en god og godt gjødslet jord
Surhetsgraden skal være ca nøytral (PH 6,5)
Lys gir mer blomster. Foreta greinreduksjon.
Siste knopp på klippet grein gir retning for nytt skudd.
Rabattrose skjæres årlig tilbake.
Busk og klatreroser tynnes og formklippes.
Remonterende får grunnbeskjæring om våren.
Engangsblomstrende forsiktig etter blomstring.
Eldre greiner bør gradvis fjernes (fornyelse) på alle typer roser.
Sterk beskjæring gir store blomster.
Mindre beskjæring flere og tidligere blomster men mindre størrelse.
Roser bør ikke beskjæres før man er ferdig med frosten.
Prydbusker:
Kuttes i etableringsfasen, senere vil beskjæring kun foretas for å fornye planten eller bedre formen. I samplantinger må man ofte redusere omfanget for å hindre kvelning av naboene. Tidlig blomstrende planter kan ofte beskjæres på fallende blomst og før det kommer ut nye skudd. Her har vi gullbusk, spireatyper, leddved, rododendron osv.
Kornell har farge i barken. Her skjærer man tilbake for å få nye årsskudd med sterk farge.
Bærbusker:
Fornyelses klipping, gamle greiner fjernes. Rips og solbær bør ikke ha greiner eldre enn 4-5 år. For bringebær fjernes fjorårets skudd helt. De nye skuddene som kommer opp etter høsting tynnes til 7-10 stk pr rad. Disse bindes opp til ståltråd som er festet til stolper i raden.
Frukttrær:
Samtidig som man fjerner syke greiner bygger man opp en krone. Alle greiner som vokser inn i kronen eller gnager på andre skal vekk. Syke eller skadde greiner må fjernes. Greiner med spisse greinvinkler bør vike for greiner som kan gi en bred og sterk krone. En åpen og lys krone gir mer blomstring og mer frukt. Lys og varme er også avgjørende for modning og smak. En god og sterk krone med de rette greinvinklene vil også være i stand til å bære tyngden av frukten uten at treet blir skadet.
Vanlige Trær/Prydtrær:
Beskjæring for å bekjempe sykdom og bygge opp en krone som for frukttrær. Sener beskjæring går for det meste på å ta ut gamle, syk eller døde greiner. Prydtrær skal gjerne leve lenge og det er viktig å utføre arbeidet slik at sopp og sykdom ikke forkorter levetiden.
Skal man til med storbeskjæring av trær bør man kontakte fagfolk.
Hekker/spaliertrær:
Her er stort variasjonsmønster i klippemønster og teknikker. Det som er sikkert er at det kan være utfordrende for den kreative hagedyrker. Her bør interessen være til stede for disse prosjektene er ofte svært arbeidskrevende.